‘Berkhoff – De Smet, deal met het leven’

Met trots presenteert De Verenigde Spelers u Maxim Pensaert’s

‘Berkhoff – De Smet, deal met het leven’

Berkhoff en de Smet zijn de grondleggers van het gelijknamige concern dat in de loop der jaren uitgegroeid is tot een mondiaal metaal-imperium. De Smet echter is geruime tijd geleden overleden en de eigenwijze Berkhoff kampt met gezondheidsproblemen waardoor hij in het ziekenhuis is opgenomen. Hij is onder behandeling van de ambitieuze nefrologe Janneke Langendijk.

De nazaten, zoon Loet en zijn vrouw Celine en de dochter van wijlen De Smet, Marit van Zoelen – De Smet, achten de tijd nu dan ook echt rijp voor overname. Ze zijn niet op de hoogte van hetgeen er al geregeld is of in hun optiek zou moeten zijn en maken zich grote zorgen. Daarbij is de dubieuze miljardair Gérard Kaaijmolen van ‘Kim Investerings Maatschappij’ een geducht tegenstander in deze overnamerace. De nazaten vrezen voor de -in hun ogen- juiste keuze van de ouwe Berkhoff. Schoondochter Celine Berkhoff – Goldschmeding is banger om de erfenis te verliezen dan haar schoonvader.

Om er zorg voor te dragen dat het totale concern in handen komt van de rechtmatige erfgenamen hebben zij juriste Valentina Di Piumaggio in de arm genomen. Als echter de zoon van Di Piumaggio in Italië ontvoerd wordt knagen liefde en de behoefte aan veel geld  aan haar. Samen met makelaar Daphne Engelsman zetten zij de behandelend arts van Berkhoff onder druk en richten Golden Pigeon Investments op waarmee ze op slinkse wijze geld van Kaaijmolen aftroggelen. Beide dames zaten vroeger in hetzelfde studentencorps.

Gedreven door eigenbelang, afgunst en de hunkering naar rijkdom en onafhankelijkheid zien we de persoonlijke strijd om positie en geluk en lijken personages tot elkaar veroordeeld. De enige die vrij lijkt te zijn van aardse geneugten is de dementerende weduwe Martine De Smet – Theunis.

In een vernuftig bedacht decor krijgen we woordelijke doorkijkjes en bestaan geluk, gezondheid en geldgedrevenheid letterlijk naast elkaar. Pensaert noemt zijn geestvrucht een hospital-sitcom-thriller waarvan wij overigens vinden dat de term tragikomedie zeker niet misstaat.

Maxim Pensaert weet met fluwelen pen de gevoeligheden van het leven aan te scherpen. Gevat en geestig, puntig en raak zet hij grote begrippen als geluk en gezondheid naast geld en gedrevenheid. Hij benadert de thematieken filosofisch en poëtisch en geeft ons in wezen een kijk in ons eigen handelen in een wereld die draait om economie. Wat een geluk hebben we toch…

‘Berkhoff – De Smet, deal met het leven’ geschreven door Maxim Pensaert’s wordt 21 en 22 november 2018 om 20h00 door De Verenigde Spelers gespeeld in De Groene Engel aan de Kruisstraat in Oss

Reacties